Türk Hamamları
Arapça bir kelime olan hamam, sıcak ve soğuk suyu bir arada bulunduran yıkanma alanlarıdır. Hamam, Osmanlı geleneklerindendir. Aynı zamanda Anadolu illerinin merkezlerinde yaygın olarak gerçekleştirilen bir Türk adedidir. Tarihi hamamların pek çoğu müstakil bir yapıya sahiptir. Binaların alt katlarında yer alan hamamlar evlerde banyo olarak isimlendirilir. Merkezde veya çarşıda özel olarak yapılmış mekanlar hamam olarak adlandırılır. Sıcak suyun bulunduğu her alan insanoğlu tarafından değerlendirilmiştir. Açık sıcak su mekanlarına ılıca, kapalı olanlarına kaplıca adı verilir. Genellikle kaplıca ile hamam karıştırılır. Oysaki kaplıcaların yıkanma alanlarının ortasında bir havuz vardır. Hamamda havuz bulunmaz. Hamamlar günümüzde klasik ve modern şekillerde varlıklarını sürdürmektedir.
İçindekiler
Türk Hamamı Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ilk hamam örneğine Atina’da rastlanmıştır. Antik Yunan yapılarında modern hamamın yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Romalılar, modern tarzdaki hamamlara therma adını vermişler. Termal kelimesinin temeli Romalıların therma terimine dayanmaktadır. Romalılar hamamları sadece yıkanmak ve temizlenmek için kullanmamışlar. Zevk ve eğlence yeri olarak da kullanılmıştır. Romalılar hamamlarda görüşmeler ve toplantılar yapmıştır. Bazı hastalıkların tedavisi ve bedenin terbiyesi için kullanılan hamamların iki girişi bulunurmuş. İki girişin olmasının nedeni Romalılar arasındaki sınıf farklılıklarıdır. Zaman içinde hamam anlayışı Avrupa’da unutulmuştur. Osmanlı zamanında hamamlar yıkanma, temizlenme, sosyalleşme ve eğlence merkezi olarak kullanılmıştır.
Hamamın yapımında kaliteden taviz verilmemesi çok önemlidir. Yapımın ilk aşamasından son aşamasına kadar her bir aşamada kalite tercih edilmelidir. Hamam ortak veya bireysel olarak kullanılan mekanlardır. Fertler kendi evlerinde hamam yaptırabilir. Bireysel veya ortak kullanılacak olmasına bakılmaksızın her malzemesi kaliteli olmalıdır. Hamama bakıldığında iç açmalı, rahatlık vermelidir. Kullanılmaya başladıktan sonra meydana gelen sorunların giderilmesi çok daha zordur. Zahmet ve zorluğa girmemek için hamam yapımının bütün aşamaları yakından takip edilmelidir. Hamamların ısıtma sisteminin ve havalandırmasının dikkatsiz yapılması sağlığı olumsuz etkileyebilir. Isıtma ve havalandırma sistemleri test edilerek monte edilmelidir. Hijyenin sağlanması için her türlü tedbir alınmalıdır. Tenin temas edeceği yüzeylerin ısıtılması uygun sıcaklıkta olmalıdır.
Türk Hamamı İmalatının Aşamaları
Hamam imalatına başlamadan önce mekanda inceleme yapılmalıdır. Rölöve alınma işleminden sonra duvarlarda gönyeleme yapılır. Gönyeleme ile birlikte izolasyon uygulamaları yapılır. Hamamın imalatı sırasında müşteri ile sürekli iletişim içinde olunmalıdır. Çünkü her aşamasında müşterinin konforunu etkileyecek işlemler vardır. Proje müşteri ile ortak verilen kararlar ekseninde ilerlemelidir. Mermerin çeşidi, göbek taşı, mermer rengi, dekorasyon öğeleri, malzemelerin seçimi mekanın estetik görüntüsünü belirler. Seçilen malzemelerin monte edilmesiyle uygulama süreci tamamlanır.
Türk Hamamında Isıtma Nasıl Olmalı?
Günümüzde hamamlar iki farklı şekilde ısıtılmaktadır. Hamamın yapımı aşamasında ısıtma sisteminin hangisi olacağı belirlenmelidir. Hamamlardaki ısıtma sistemleri;
- Sıcak suyla ısıtma: Maliyeti daha az olduğundan dolayı oteller ve sosyal merkezlerde suyla ısıtma tercih edilir. Sıcak suyla ısıtma sisteminde, ısı yalıtım levhalarının bulunduğu borular hamamın her noktasına ulaştırılır. Bu sistemde yüksek sıcaklığa ulaşmak daha kolaydır. Ayrıca hamamın her noktası aynı derecede ısınır.
- Elektrikle ısıtma: Sıcak suyun olmadığı tesislerde ısıtma elektrikli sistem kullanılarak yapılır. Bu sistemde hamam kullanılacağı zaman ısıtılır. Elektrik ısıtma sistemiyle ısınma ev hamamlarında tercih edilen bir tekniktir.
Hamam Yapımındaki Önemli Faktörler
Hamam yapımındaki en önemli faktör, uygulamanın uzman kişiler tarafından yapılmasıdır. Uzman kişilerin seçilmesi hamamın yapımı aşamasını kolaylaştırır. Profesyonel ekipler hamamı doğru ve olması gerektiği gibi yapacağı için uzun süre kullanılabilir. Türk Hamamı yapımında kaliteli malzeme kullanımı çok önemlidir. Kullanılan malzemenin kaliteli olması kullanışlı bir hamamın inşasını doğurur. Türk hamamı yapımında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Hamam çok sert yapıda olmamalıdır.
- Mermerler gözeneksiz olmalıdır.
- Derz kullanımı çok az olmalıdır.
- Su kanalları gidere en kolay ulaşabilecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Mermerin yapısı ve rengi dinlendirici olmalıdır.
- Kurnaların birbirine uzaklığı iyi hesaplanmalıdır.
- Kurnadaki musluğun yüksekliği rahatsız edici olmamalıdır.
- Göbek taşı daha fazla ısınmalıdır.
- Havalandırma sistemi güzel işlemeli ve mekanla uyumlu olmalıdır.
Türk Hamamı Yapımında Kullanılan Malzemeler
Hamam yapımındaki malzemeler profesyonel ekiple birlikte seçilmelidir. Döşeme yüzeyinde kullanılacak mermer gözenekli olmamalıdır. Temizliği kolay olmalıdır. Hijyenik yapıdaki malzemeler hamam için çok daha uygundur. Hamamın yapımında ilk olarak ısıtma sistemi olarak su veya elektrikli sistemden hangisinin kullanılacağı belirlenmelidir. Isıtma sisteminin uygulanmasından sonra mermer kaplaması yapılır. Kaplamadan sonra dekoratif malzemelerin montesi ve kaplanması işlemine geçilir. Hamam yapımındaki malzemelerin ısıya dayanıklı olması çok önemlidir. Isıya dayanıksız malzemeler çok kısa sürece deforme olacağından sıkıntı oluşturur. Göbek taşında ısı çok daha yüksektir. Bundan dolayı göbek taşı bölgesindeki malzemeler daha özenli seçilmelidir.
Türk Hamamı Modelleri
Türk hamamı olarak bilinen hamam kültürü, Antik Yunanlılar, Orta Doğulular, Romalılar tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Klasik Türk hamamı Romalıların tekniğini Orta Asyalıların buhar banyosunu birlikte kullanmaktadır. Buhar banyosunda odak nokta buhardır. Hamam, hafifçe ısıtılan kiremitli odadan ibarettir.
Klasik Türk Hamamları
Klasik Türk hamamları üç temel bölümden oluşur. Klasik Türk hamamı bölümleri;
- Soyunma yerleri: Hamama girecek olanlar soyunma yerlerinde kıyafetlerini çıkararak hazırlanır. Eşyalarını uygun bölmelere yerleştiren kişiler sofada uzanarak dinlenir. Sofa etrafında çeşitli şekillerde bölmeler bulunur.
- Yıkanma yerleri (Hamam): Yıkanma yerlerinde herkesin tek tek yıkandığı kurna başı olarak nitelendirilen alanlar vardır. Kapalı ve yalnız yıkanma alanlarının bulunduğu hamamda göbek taşının bulunduğu bir bölüm de vardır. Halvet, kişilerin mahremiyet sınırları içinde tek başlarına yıkandıkları kapalı oda şeklindeki bölmelerdir. Yıkanma yerlerinin ısınması, hamamın altındaki sistemle sağlanır. Alevler mermerin altındaki özel kanallarla tütekliğe ulaştırılır. Alevlerin dumanı tüteklik olarak bilinen bacalardan dışarı atılır. Göbek taşının altında birkaç tane kanal bulunur. Kanal sayısının fazla olması göbek taşının daha fazla ısınmasını sağlar.
- Isınma yerleri ( Külhan): Hamamın ısınmasını sağlayan sistemin bulunduğu bölümdür.
Modern Türk Hamamları
Hamam geleneği çok eskilere dayanmaktadır. Günümüzde hamam geleneği halen sürdürülmektedir. Eğlence, temizlik, sağlık ve sosyalleşme için gidilen klasik hamamların yerini modern hamamlar aldı. Klasik hamam mantığı daha modern yapılarsa sürdürülmektedir. Sıcak suyun rahatlatma özelliğinin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. İşlerin ve günün yorgunluğunu atmak isteyenler hamama gitmektedir. Çok fazla talep gören hamamlar modern mimari anlayışı ve teknolojiyle birleştirilmiştir. Yüksek teknolojinin kullanıldığı modern hamamların estetik yapısı modern mimariyle belirlenmektedir.
Modern Türk hamamlarının yapım fiyatı değişkenlik göstermektedir. Yapım maliyetinde, uygulama alanının genişliği, malzemelerin kalitesi, soyunma odalarında sunulacak hizmetler, proje lojistiği etkilidir. Modern Türk hamamı projesinin uygulama sürecinde işçilik ve malzeme çok önemlidir. Kaliteli malzeme ve profesyonel işçilik hamamın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Proje sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da ısıtma sisteminin seçimidir. Planlanan hamama uygun olarak ısıtıcı seçilmelidir. Isıtıcı seçimiyle orantılı olarak ısıtıcı kontrol yöntemleri seçilerek uygulanmalıdır. Modern Türk hamamının yapımında su kanallarının, havalandırmanın çok iyi kurgulanması gerekir. Kurgunun uygulama süreci titizlikle yönetildiğinde güzel sonuçlar elde edilir
Termal Hamamlar
Termal hamamlar, yer altından çıkan kaplıca sularının kullanıldığı hamamlardır. Kaplıca sularının insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Cilt hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Vücudun yorgunluğunu alarak çeşitli rahatsızlıklarını tedavi etmeye yardımcı olan termal hamamlar, yaz kış kullanılabilir. Termal hamamların içinde masaj ve güzellik merkezleri bulunabilir. İşletmenin tercihine göre yarı olimpik havuz, jakuzi, sauna ve buhar odası gibi seçeneklere yer verilmektedir.
Hamam Yapım Maliyeti
Hamamlar, konaklama tesisler, özel mülkler ve çeşitli işletmelere uygun olarak tasarlanabilmektedir. Hamam yapım maliyeti projenin içeriğine ve mahiyetine göre belirlenir. Hamamın modeli, iç mekanın fonksiyonelliği, kullanılan malzemenin kalitesi, ölçüleri fiyatın değişmesine neden olur.
Bizimle İletişime Geçin
1998’den günümüze en yüksek kalite ve güvenceyle SPA&WELLNESS projelerini tamamlamamızın temelinde, her projenin ihtiyaçlarına göre, tasarım, inşaat alanındaki yeni trendlerin ve teknolojinin takibi, nitelikli ekip ve kanıtlanmış tecrübe vardır.
Konum
Orhan Gazi Mahallesi 1725. Sokak No : 75 Mimsan Sanayi Sitesi Esenyurt/İSTANBUL
ÇALIŞMA SAATLERİ
Pzt-Cum: 08:00-18:00
Cmt-Paz: 10:00-17:00
İLETİŞİM
T : +90 212 672 06 04 pbx
E : info@turquoiseconcept.com.tr