havuz-kloru

Havuz Kloru Nedir? Havuz İçin Hangi Klor Kullanılmalı?

İçindekiler

Havuz kloru, havuzunuzun bakımı sırasında kullanılacak en önemli kimyasallardan biridir. Klor, sudaki bakterileri, algleri ve diğer kirleticileri öldürmek için uzun süredir kullanılan bir kimyasaldır. Havuzlarda, kaplıcalarda ve sıcak küvetlerde yüzmek için temiz ve güvenli tutmak için sıklıkla kullanılır.

Havuz kloru, yüzme havuzlarında kullanılan en yaygın ve en etkili dezenfektandır. Bu ürün suda çözünen, mikropları ve diğer patojenleri yok eden bir sıvıdır. Klorlu suyun sağlık açısından bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele gibi birçok faydası vardır. Ayrıca egzama veya sedef hastalığı hastalıkların yayılmasını da önler.

Klor, sodyum klorür yani tuz ve hidroklorik asit ile reaksiyona girdiğinde oluşan klor gazından yapılır. Ortaya çıkan kimyasal reaksiyon, hidrojen gazı salar ve sodyum hipoklorit üretir. Bu daha sonra sodyum hipoklorit ve sodyum hidroksitten oluşan ağartıcı üretmek için kostik soda ile işlenebilir.

Havuz İçin Hangi Klor Kullanılmalı?

Klor havuza – suda çözülerek eklenir. Bu çözelti daha sonra bir klorinatör veya otomatik klorinatör kullanılarak su boyunca dağıtılır. Eklenen klor miktarı havuzun boyutuna göre değişir. Burada havuzu kullanma sıklığınız da klorlama işleminin süresini etkiler. Şayet açık bir havuzunuz varsa 1,00 ile 3,00 ppm değer aralığında klor eklemeniz yeterlidir. Kapalı havuzlardaysa klor oranı 1,00 ile 1,50 ppm arasında olmalıdır.

Havuzlarda kullanılacak olan klorun oranı ve içeriği tamamıyla havuz suyuyla yakından ilgilidir. Burada yaygın olarak tablet ya da granül olarak uygulanan klor karşımıza çıkar. Granül klorda yüzde 60 ve yüzde 90 oranında aktif klor kullanılır. Bu da havuz suyunda; mantar, bakteri ya da virüslerle mücadelede yeterli olur. Bu arada havuz klorlama işleminin titiz bir süreci beraberinde getirdiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Havuz Kloru Ne İşe Yarar?

Havuz kloru, sudaki mikropları ve bakterileri öldürmek için kullanılır. Klor, bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürebilen bir oksitleyicidir. Aynı zamanda algleri de yok ettiği için temiz, yüzülebilir suyu korumak için etkili bir performansı ortaya koyar. Havuzlarda kullanılan klorun sıvıdan tablete kadar pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır.

Klor suyu dezenfekte etmek ve temiz tutmak için kullanılabilir. Ayrıca yosun oluşumunun önlenmesine yardımcı olarak temiz su tutmayı kolaylaştırır. Bundan dolayıdır ki klorun havuzlar için kritik bir malzeme olduğunu ifade edebiliriz. Burada bu üründen istenilen performansın ortaya konulması için mutlaka havuz suyuna doğru oranda konulmasına dikkat etmek gerekir.

Havuz Klor Seviyesi Ne Olmalı?

Havuz suyunuzdaki klor için ideal seviye milyonda 1 ile 3 ppm arasındadır. Klor seviyenizi bir kimyasal test kiti ile test edebilirsiniz. Klor testi yapmanın en doğru yolu dijital test kiti kullanmaktır. Bu kitlerin kullanımı kolaydır ve saniyeler içinde size sonuç verir.

Havuzunuzun klor seviyesi çok düşükse, daha fazla klor eklemeniz gerekebilir. Çok yüksekse, suyun bir kısmını boşaltmanız ve herhangi bir kimyasal dengeleyici veya yumuşatıcı içermeyen tatlı su eklemeniz gerekir.

Klor Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Klor, havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılabilen, mevcut olabilecek bakteri, alg ve diğer mikroorganizmaları öldüren kimyasal bir bileşiktir. Klor, nispeten ucuz olması ve bu zararlı mikroorganizmaları yok etmede etkili olması nedeniyle onlarca yıldır havuzlarda kullanılmaktadır. Klor, sudaki bakteri, alg ve diğer mikroorganizmaları yok edecek bir dezenfektandır. Havuzlarda yüzmek için onları temiz ve güvenli tutmak için kullanılır.

Klor; suyun yüzmek için güvenli olmasını sağlar. Suda bulunan mikropları yok ettiği için ishal gibi hastalıkların havuz suyuna yayılmasını önler. Klor, diğer kimyasallarla birleştiğinde kir parçacıklarını parçalayarak filtrenizi veya süzgeç sepetlerinizi tıkamaz. Bu, havuz ekipmanınızın temizlikler arasında daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Klor Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Klorun dezavantajı cildi ve gözleri tahriş edebilmesidir. Bu nedenle kimyasalı tutarken ve solurken önlem almanız gerekir. Aynı anda çok fazla maruz kalırsanız bu can sıkıcı sorunlara neden olabilir. Özellikle suda çözündüğünde gözleri ve cildi tahriş edebilir. Zamanla yüksek seviyelere maruz kalmak ayrıca solunum problemlerine, alerjik reaksiyonlara ve kuru cilt gibi deri döküntülerine veya vücutta veya yüzde sivilcelere neden olabilir. Bundan dolayı havuzlardaki klor seviyesine dikkat etmek şarttır.

Havuzda Klor Olmazsa Ne Olur?

Klor, yüzme havuzlarında sağlığınıza zarar verebilecek bakteri, alg ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için kullanılan bir kimyasaldır. Havuzdaki klor seviyesi, suyun yüzmek için güvenli olduğundan emin olmak için belirli bir seviyede tutulmalıdır. Şayet havuza klor eklenmezse havuzda zararlı mikroorganizmalar, bakteriler ve virüsler çoğalır. Bu da havuz suyunda ciddi anlamda sağlık sorunlarına neden olabilecek bir ortamın oluşmasını sağlar. Bundan dolayıdır ki düzenli aralıklarla havuzlara klor koymak gerekir.

Klor, havuzlardaki bakterileri öldürmek için kullanılan bir kimyasaldır. Klor sıvı ve katı olmak üzere iki çeşittir. Havuzunuzu temiz ve güvenli tutabilmek için ne kadar klora ihtiyaç duyulduğunu ve hangi seviyede tutulması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir havuzdaki uygun klor seviyesi, havuzun büyüklüğü, onu kullanan kişi sayısı; herhangi bir kimyasalın eklenip eklenmediği ve son zamanlarda yağmur yağıp yağmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Havuz kloru zararlı mı?

Kanserojen riski taşıyan havuz kloru; hem gözde hem de ciltte tahrişe neden olabilir. Bir de karaciğerde de tahriş riski yer alır. Ayrıca havuz kloru bulantı kusma ya da bulantı hissine de yol açabilir.

Havuza her gün klor atılır mı?

Her gün havuz suyuna klor atılmaz. Genellikle haftada 3 kez havuz suyuna klor atılması önerilir. Bir de havuz suyunun tamamıyla değiştirildiği aralıklarda klor atılmak durumundadır. Havuza ne kadar klor koyacağınız konusu, havuzun boyutuna ve ne kadar fazla kişinin havuzu kullandığına bağlı olarak değişir.

Suyun kloru ne kadar sürede gider?

Havuz suyuna klor koyduğunuz süreden sonraki 2-3 gün içerisinde klor seviyesi azalmaya başlar. Bundan dolayı günde 3 kez havuz ölçümünü yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca haftada 3’er gün arayla havuz suyuna klor koymalısınız.

5/5 - (1 vote)