size-uygun-havuz-ceşitleri

Size Uygun Havuz Çeşitleri

İçindekiler

Havuzlar kullanım alanlarına göre birçok farklı türde olabilmektedir. Kullanım amaçları genellikle spor, sağlık ve eğlence içindir. Türlerine göre farklı derinliklere ve özelliklere sahiptir. Spor faaliyetleri gerçekleştirmek, denize ulaşamamak, eğlenmek ve dinlenmek niyetiyle kullanılabilmektedir. Kullanım alanlarının bol olması nedeniyle her yıl binlerce havuz inşa edilmektedir. 

Kullanma amacınızı netleştirdikten sonra kendi havuzunuza sahip olmak isteyebilirsiniz. Bireysel kullanım amacıyla inşa edilebileceği gibi ticari faaliyetler için de havuz inşaatları gerçekleştirilmektedir. Özellikle eğlence niyeti taşıyan havuzlar birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Yüzme keyfinin çıkarılabileceği başlıca havuz çeşitlerine sizin için yer verdik. 

Havuz Çeşitleri Nelerdir?

Havuzlar dekorasyon veya yüzme amaçlarıyla inşa edilen içinde su bulunan yapılardır. Su sızıntısını engellemek için havuzun duvarları ve tabanı sert malzemeden kaplanmaktadır. Sıvayla desteklenen bu kaplamalar suyun dışarı kaçmasına engel olmaktadır. 

Dinlenebilmek ve keyif alabilmek için havuzlardan faydalanılmaktadır. Bazı havuz çeşitleri dört mevsim kullanıma olanak sağlamaktadır. Keyifli kullanım sağlayabilmek için havuzların temizliğine ekstra hassasiyet gösterilmelidir. Suların temizlenmesi için jeneratörler ve kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır.  Yapılarına, kullanım amaçlarına göre farklılık gösteren başlıca havuz çeşitleri şunlardır:

İlginizi Çekebilir: Havuz Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yüzme Havuzları

Spor ve eğlence amacıyla kullanılan yüzme havuzları açık formda tasarlandıysa yaz mevsimlerinde kullanıma imkân sunmaktadır. Kapalı mekanlarda tasarlanan yüzme havuzları ise ısıtmalı sistemleri sayesinde dört mevsim rahatlıkla kullanılabilmektedir. İçinde yer alan ışıklandırmalar sayesinde gece karanlıklarında dahi kullanılabilir. 

Kişilerin taleplerine göre havuzların derinlikleri farklı olabilmektedir. Sıklıkla tercih edilen aralık ise 0,30 ile 1.,80 metre arasındadır. İyi seviyede yüzme bilen her insan yüzme havuzlarını keyifle kullanabilir. Yasalar gereği bu mekanlarda can simidi bulundurma zorunluluğu vardır. Yüzme havuzları işletmelerinde aynı zamanda cankurtaran hizmeti de verilmelidir. 

Termal Havuzlar

Termal havuzlar içinde şifalı sular barındıran yapılardır. Normal kaynak sularından farklı olarak termal sular içeriğinde zengin miktarda mineral barındırmaktadır. Ülkemizin yer altı kaynaklarının bol olması nedeniyle birçok bölgemizde termal su havuzlarına rastlanabilmektedir. 

Termal havuzların inşa edilmesi sayesinde birçok yerli yabancı turistin kullanımına ortam sağlanmaktadır. Birçok rahatsızlığın tedavisinde bu termal havuzlar kullanılmaktadır. Ülkemizin her bölgesinden çıkan termal kaynaklar içeriğinde farklı mineraller barındırdığı için farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle kullanım amaçları da birbirinden farklılık göstermektedir. 

Bu havuzların sıcaklıkları değişiklik göstermekle beraber ortalama 40 derecenin üstünde seyretmektedir. Sıcak sulardan olmaları nedeniyle özellikle kış mevsiminde sıklıkla tercih edilmektedir. 

Vitality Pool

Spa uygulamalarında yer alan havuz çeşitlerinden bir tanesi VitalityPool’dur. Bu havuz tipinde yüksek kaliteli ekipmanlar kullanılmaktadır. İçinde yer alan hava ve su jeti sayesinde vücudun çeşitli bölgelerinde masaj çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Özellikle sırt ve boyun bölgesinin rahatlamasına fayda sağlamaktadır. 

Vitality havuzlarının sıcaklık ortalaması 38 derecedir. Sıcak su barındırması sayesinde kasların ve kemiklerin gevşemesine yardımcı olmaktadır. Hijyenik kullanım sağlanması için filtreler ve dezenfektan kimyasallarıyla kişilerin rahatlıkla kullanmasını desteklemektedir. 

İçinde yer alan oturma kısmı sayesinde kişiler rahatlıkla gevşeme imkânı bulurlar. Havuzun içinde birçok teknolojik ekipman yer aldığı için diğer türlere göre daha yüksek ücrete sahip olabilmektedir.

Flotation Pool

Son zamanların gözde sağlık trendlerinden bir tanesi de flotation küvetleridir. Bu küvetler sayesinde şehir yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen kişiler dinlenme imkânı elde edebilirler. Havuz içinde yer alan su vücut sıcaklığı ile aynı derecededir. Suyun içeriğinde yer alan tuz vücudun dinginleşmesini sağlamaktadır. 

Gevşeme amacıyla kullanıldığı için içinde ağırlıksız şekilde yatılmaktadır. Sağlık amacıyla birçok hekim tarafından tavsiye edilen spa uygulamaları arasındadır. Dinmeyen ağrıların tedavisi ve stresin azaltılması amacıyla flotation havuzu önerilmektedir.

Hidromasaj Havuzları

Günlük hayatın stresinden kurtulunabilecek havuzlardan bir tanesi de hidromasaj havuzlarıdır. Kasılmış kasların gevşemesini sağlayan bu havuzlar özellikle Spa uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Su sıcaklığı vücut ısısı ile aynı derecede olduğu için keyifle huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. 

İçinde yer alan su jetleri sayesinde vücudun belirli bölgelerine su püskürtülmektedir. Basınç sayesinde kasların gevşemesi sağlanmaktadır. Ortalama 15 ile 20 dakika hidromasaj havuzunu kullanmak ortopedik sıkıntıların giderilmesine fayda göstermektedir. 

Kneipp Walk

Sağlık amacıyla kullanılan havuz türlerinden bir diğeri de KneippWalk havuzlarıdır. Sıcak ve soğuk suyun birlikte kullanıldığı bu havuzlarda ayaklar için kullanım sağlanmaktadır. Sıcak suyla ayaklar ısıtılmakta soğuk suyla da soğutulmaktadır. Bu sayede şok tedavisi adı altında kan dolaşımının hızlanması sağlanmaktadır. 

Vücudumuzda dolaşan birçok damar ayak bölgesinden de geçtiği için Kneipp yöntemiyle kan akışı ayaklardan baş bölgesine kadar ilerletilmektedir. Bu havuzlar bitkilerle süslenerek faydaları arttırılmaktadır. Özellikle spa uygulamalarında Kneipp yöntemine sıklıkla yer verilmektedir.

Bahçe Havuzları

Bahçe havuzları, peyzaj çalışmaları kapsamında inşa edilen dekoratif yapılar arasında bulunmaktadır. Bu havuzlarda doğal yaşam habitatları oluşturulabilmektedir. Bu sayede yaban hayatı unsurlarının bulunduğu doğal güzelliklere ev sahipliği yapılmaktadır. 

Su bitkileri yetiştirilebilir aynı zamanda çeşitli balık türlerine yer verilebilmektedir. Düzenli bakım ve onarım yapılmadığı taktirde istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Özellikle yabani ot ya da kurbağa problemleriyle mücadele edebilmek zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Tüm bu sorunların önüne geçebilmek için düzenli bakım yaptırmak şarttır. 

Sonsuzluk Havuzları

Sonsuzluk havuzları özellikle deniz manzarasına sahip yamaca kurulu evlerin ya da otellerin arsalarına inşa edilmektedir. Manzaraya hâkim havuz kenarları diğer kenarlıklara nazaran alçak formda inşa edilir. Bu sayede manzaranın ve havuzun sanki bir bütünmüş gibi görünmesi sağlanmaktadır. Taşan suyun geri dönüşümlü kullanımına imkân sağlamak için ikili havuz şeklinde tasarımı yapılmaktadır. 

Sonsuzluk havuzlarının planlarının özenle hazırlanması gerektiği için diğer havuz tiplerine göre daha maliyetlidir. Lüks ve konforlu kullanım sağlaması nedeniyle özellikle lüks otellerde veya villalarda tercih edilmektedir. 

Aile Havuzları

Eğlence havuzlarından bir tanesi de Aile havuzlarıdır. Bu havuz tipinde aileyle güzel ve keyifli vakitlerin geçirilmesi amaç edinilmiştir. Aileler gibi geniş grupların kullanabilmesi için büyük boyutlara sahip havuzlardandır. 

İçinde yer alan çeşitli ekipmanlar, tasarım özellikleri sayesinde şık görünümlü havuzlar arasında yer almaktadır. Büyük boyutları sayesinde spor yapmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilmektedir. Kalabalık aileler ve arkadaş grupları için son derece doğru seçenekler arasındadır.  

Sonuç olarak size uygu havuz çeşitleri hakkında bir karar verirken mutlaka havuzu yaptıracağınız alana dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca tercih edeceğiniz havuz modelinin ihtiyacınızı tam olarak karşılamasına da dikkat ediyor olmalısınız. Ancak bu sayede tam olarak beklentinizi karşılayan bir havuz modelini tercih edebilirsiniz.

Havuz İçin Neler Gerekli

Kaliteli bir havuz inşa etmek istiyorsak ilk olarak temelinde beton kullanılır. Sonrasında drenaj, pvc boruları, beton geçiş parçaları, şap, bitum emisyonu, çelik mala gibi ihtiyaç vardır.

Havuz Sistemi Nasıl Yapılır

Havuz sistemlerinde ilk adım iskeleti oluşturmaktır. İskeletin iç cepheleri izolasyon yapılır. İzolasyon sonrası mekanik sistemi yapılarak seçilen havuz kaplama malzemeleri yerleştirmeler gerçekleştiririz.

Bir havuzun maliyeti ne kadar?

Standart fiberglas havuz paketlerinin maliyeti boyutlarına göre değişlik gösterilir. 25.000 başlayarak boyut ve ölçüler arttıkça bu rakamda artar. En doğru cevabı bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Yazımızı Oylayın