TURQUOISE SPA CONCEPT

Havuzlar

Yüzme ya da süzme amacıyla kullanılan içi su dolu çukurlara havuz denmektedir. Havuzlar, beton, sıva şap, izolasyon ve seramik gibi dayanıklı ürünler ile oluşturulmalıdır. Tatil denilince ilk akla gelen alanlardandır. Havuzlar, otel gibi işletmelerde, kurumsal yapılarda, villalarda, lüks sitelerde, apartmanlarda ve malikanelerde yapılabilmektedir. Fitness salonlarında, sağlık merkezlerinde, otellerde, eğlence mekanlarında, spa, egzersiz salonlarında açık veya kapalı havuz bulunmaktadır. Su sporları, dalış, cankurtaran gibi eğitimlerin verildiği kurumlarda da havuzlar vardır. Havuzların temizliğinde tuzlu su veya klor kullanılır. Çeşidine göre havuzlar ısıtılabilmektedir.

İçindekiler

Havuz Nasıl Yapılır?

Havuzlar temelde yüzme sporu için inşa edilmektedir. Ancak günümüzde süs ve dekorasyon için yapılan havuz çeşitleri de bulunmaktadır. Havuzlar kategorilerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Havuz yapımına başlamadan önce hangi mekanda ve ne amaçla kullanılacağı belirlenmelidir. Belirleme yapıldıktan sonra fizibilite çalışmalarına başlanır. Fizibilite çalışmalarının ardından havuzun türüne uygun şekilde zemin kazılır. Havuzun ölçülerine uygun olarak yüksek kalite standartlarına sahip yapı malzemeleri alınır. Havuzun sorunsuz inşa edilmesi için uzman ekip tercih edilmelidir. Uzman ekip ilk olarak havuzun iskeletini oluşturur. Ardından iskeletin iç cephesinde izolasyon çalışmaları yapılır. Mekanik sistemin yapılmasıyla tedarik edilen malzemelerle havuzun kaplaması gerçekleştirilir.

Havuz İmalatının Aşamaları

Havuz imalatı 3 aşamadan oluşur. Havuz imalatına başlanmadan önce havuzun kategorisi, çeşidi ve günde kaç kişinin kullanacağına karar verilmelidir. Karar verilmesi gereken konular netleşince yapım aşamalarına geçilir. Havuz imalatının aşamaları;

  1. Havuzun tasarımı: Tasarım aşaması 2 bölümden oluşur. İlk aşama ön evre olarak bilinir. Ön evrede, havuzun çeşidi, bölgesi, konumlanacağı alan ve yapısına karar verilir. Ön evrede havuzun maliyeti, minimum ve maksimum limitleri belirlenir. Alternatif çözümler ve çözüm yolları üretilir. Ön evreden sonra projelendirme bölümüne geçilir. Projelendirme bölümünde havuzun mekanik ve yapısal projeleri yapılır. Havuzun doğru ve sorunsuz yapılmasında projelendirme bölümü çok etkilidir.
  2. Havuzun yapımı: Kurulum işlemlerinin tamamlanması için su ve elektrik tesisatının çekilmesi gerekir. Su ve elektrik tesisatının çalışması uzman teknik elemanlar tarafından kontrol edilir. Yapılan kontrollerde sorun olmaması durumunda havuz kullanıma hazırdır.
  3. Havuzun kullanımı: Havuz kullanılırken bakım ve temizliğine dikkat edilmelidir. Düzenli olarak bakımları yaptırılarak daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Havuz Yapımında Kullanılan Malzemeler

Havuz yapımında kullanılan temel malzemeler şunlardır;

  • Havuzun doldurulması ve boşaltılması için kanallar
  • Beton
  • Elektrik ve su tesisat malzemeleri
  • Filtre boruları
  • Demir
  • Malzemeleri monte etmek için gerekli olan yapıştırıcı ürünler
  • Havuzun için kaplamak için kullanılan porselenler

Havuz Yapımında Dikkat Edilecek Faktörler Nelerdir?

Havuz yapımında dikkat edilecek faktörleri listesinde ilk sırasında fizibilite planlaması yer alır. Fizibilite planlamasında, havuzun şekline uygun olarak girişin hangi taraftan yapılacağı, su kanallarının nerede olacağı gibi detaylar belirlenir. Havuzun inşası bitince herhangi bir değişiklik yapılamayacağı için planlama dikkatli yapılmalıdır.  Planlama eksik veya hatalı olursa havuzun tadilata sokulması gerekir. Yüzme sırasında sakatlama ve yaralanma gibi olumsuzlukların yaşanmaması için havuzun derinliği dikkatlice hesaplanmalıdır. Yetişkin ve çocuk ölçüleri, havuzun derinliğinin belirlenmesinde en önemli etkendir.

Havuzun daha uzun süre sağlıkla ve güvenlikli bir şekilde kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Kurallar;

  • Havuzun yapımında kullanılan sıva, yapıştırıcı gibi ürünler tamamen kurumadan su doldurulmamalıdır. Bütün işlemler bitip kuruduğundan emin olunduktan sonra havuz suyla doldurulmalıdır.
  • Havuzun inşasında kaliteli ve temini kolay malzemeler kullanılmalıdır. Zaman içinde havuzun bakıma ve tadilata ihtiyacı olabilir. Kaplamasında kullanılan seramikler bir daha bulunamayacak türden olursa bütün seramiklerin değişmesi gerekir ki bu da ekstra masraf demektir.
  • Mekanik tesisatın hiçbir noktası suyla temas etmemelidir. Suyla teması önlemek için mekanik tesisatın tamamı özenli bir şekilde örtülmelidir.
  • Kullanılacak yapı malzemeleri iklim koşullarına uygun olmalıdır.
  • Havuzun yapılacağı bölge, güneş ışığından en uzun süre faydalanmalıdır.

Havuz Yapımının Maliyeti

Havuz yaptırmanın maliyeti, havuzun çeşidine, ölçülerine, stiline ve şekline göre değişmektedir. Yapmaya başlamadan önce maliyet hesaplaması iyice yapılmalıdır. Standart havuzlar için belirlenen ortalama bir limit vardır. Ancak tasarlanan havuz daha fonksiyonlu ve özel ise maliyetinin değişeceğini bilmek gerekir.

Yüzme Havuzları

Yüzme havuzlarının boyutları 15 metre ile 25 metre arasında değişmektedir. Derinlikleri 0.50 metre ile 1.80 metre arasındadır. Yüzme havuzlarının konumu çok önemlidir. Yüzme havuzları güneş en uzun alan konuma inşa edilmelidir. Yüzme havuzu yapımında işçilik ve kaliteli malzemeden tasarruf edilmemelidir. Kaliteli ürünler kullanılarak usta işçilikle yapılan havuzlar daha uzun süre kullanılır. Onarım ve tadilat masrafı çıkarmaz. Yüzme havuzu maliyeti belirlenirken bölgedeki firmalardan fiyat alınarak karşılaştırılmalıdır. Fiyat karşılaştırması yaparken açık ve gizli bütün maliyetler hesaba katılmalıdır.

yüzme havuzları

Termal Havuzlar

Termal havuzlar, yeraltı kaynaklarının sağlık için kullanılmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve çeşitli rahatsızlıklardan kurtulmak isteyenler termal havuz kullanmaktadır. Termal havuzlardaki suyun içeriğinde farklı mineraller bulunur. Termal sudaki mineraller standart havuz malzemelerine zarar verebilir. Bundan dolayı termal havuzun inşasında özel olarak tasarlanmış, kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Kullanılan teknoloji ve yapım teknikleri termal havuzun güvenilir bir şekilde uzun yıllar kullanılmasını sağlar.

Termal havuzlarda banklar, renkli su altı lambaları, su masajlı salonlar, adalar ve gayzerler gibi aksesuarlar kullanılır. Kullanılan aksesuarlar termal havuzun görüntüsünü daha estetik kılar. Aksesuar seçiminde havuzun içinde bulunduğu doğaya uygunluk tercih edilmelidir. Termal havuzlar, konumuna ve etrafındaki mimari yapılar dikkate alınarak farklı biçimlerde tasarlanabilir. Havuzun bulunduğu iklim ve doğal şartlar ısı dengesini belirlemede de etkili olmaktadır. Klasik havuz fiyatlarına göre termal havuz yapımı biraz daha farklıdır. Fiyat farklılığında havuzun içini kaplamada kullanılan malzemelerdir. Klasik havuzlarda fayans kullanılırken termal havuzlarda mermer kullanılır. Fiyatı belirleyen esas unsur havuzun ebatlarıdır.

açık yüzme havuzu yapımı

Vitality Pool

Vitality pool, özel aksesuarlar ve donanımlar içeren bir havuz çeşididir. Havuzda paslanmaz çelikten yapılmış boru şezlonglar, su perdeleri, oturma alanları, hidro masaj jetleri, özel su, özel aydınlatma ve kişiye özel oturma alanları bulunur. Vitality pool, klasik havuzlara göre daha maliyetlidir.

Vitality Pool

Flotation Pool

Flotation pool, kasların ve sinirlerin gevşemesini sağlayarak yüzmeye imkan tanıyan bir tür tuzlu su havuzudur. Yüzücü yer çekimi yokmuşçasına zahmetsizce yüzebilir. Flotation pool havuzların su sıcaklığı vücut ısısında tutulur. Havuzun suyuna epsom tuzu eklenir. Epsom tuzunun katılması ağırlıksız yüzmeyi sağlar. Havuzun suyunda epsom tuzuna çeşitli yağlar eşlik etmektedir. Tuz ve yağlar, havuzun suyunun insan vücuduna göre daha ağır olmasını sağlar. Suyun yoğunluğu artırılınca yer çekimi sıfıra indirilmiş gibi vücut hafifler. Ağırlıksız yüzme sayesinde zihin rahatlar, metabolizma kendini yeniler. Flotation havuzlarının etkisini artırmak için müzik ve renk terapisi eklenebilir. Meditasyon yapılabilen Flotation havuzlarda nefes egzersizleri ve zihinsel odaklanmalar da yapılabilir. Yapılan egzersizler çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Konsantrasyon ve hafıza sorunlarının tedavisinde destekleyici bir aktivitededir.

Flotation Pool

Hidromasaj Havuzları

Sağlıklı yaşamı deneyimlemek isteyenlerin en çok tercih ettiği havuz çeşididir. Hidromasaj havuzlarda su ile hava birlikte kullanılır. Özel nozullar suya hareketlilik kazandırır. Suyun hareketliliği vücuda masaj yaparak rahatlatır. Hidromasaj havuzları çeşitli ölçülerde, özelliklerde ve desende inşa edilebilmektedir. Yüzücüye konfor ve sağlık sunan hidromasaj havuzların maliyeti özelliğine ve ebatlarına göre değişmektedir.

Kneipp Walk

Kneipp walk, adımlarla yeniden canlanma olarak nitelendirilmektedir. Kneipp walk havuzlarında, sıcak ve soğuk suyun karışımından kaynaklı terapi yapılmaktadır. Suların hareketliliği kan dolaşımını uyarır, dokuların metabolizmasını canlandırır. Havuzun içindeki yürüme yoluna çakıllar döşenir. Çakıllar ayaklara masaj yapar. Yürüyüş sırasındaki sıcak ve soğuk değişimleri vücudun bütün bölümlerinin uyarılmasına yardımcı olur. Kneipp walk havuzunun maliyet hesaplaması ebatlarına karar verildikten sonra yapılmaktadır.

Kneipp Walk

Bahçe Havuzları

İnsanlar bahçelerinin daha güzel ve estetik görünmesi için havuz yaptırmaktadır. Bahçe havuzları için gerekli olan malzemeler, yapılacak havuzun ebatlarına ve tarzına göre değişmektedir. Kullanılan malzeme miktarı ve çeşitliliği havuzun maliyetini belirlemektedir.

Sonsuzluk Havuzları

İnfinity havuz olarak da bilinen sonsuzluk havuzu, denize kenarı veya manzarası olan havuz çeşitleridir. Sıfır kenarlı havuz olarak da isimlendirilen sonsuzluk havuzları daha çok oteller ve tatil beldelerinde yapılır. Deniz manzarası olan ev sahipleri, sonsuzluk havuzundan yaptırabilir. Denizle birleşen havuzun görüntüsü sonsuzluğu hatırlattığı için bu isim verilmiştir. Sonsuzluk havuzlarının estetik görüntüsü çok etkileyicidir. Sonsuzluk havuzlarının yapımındaki ana neden suya uçsuz bucaksız bir görüntü kazandırmaktır. Sonsuzluk havuzunun inşası diğer havuzlardan biraz daha detaylıdır. Ciddi bir mimari çalışma gerektirir. Mimari planlamanın doğru yapılmaması istenen görüntüyü elde etmeyi engeller.  Sonsuzluk havuzları yurtdışındaki ülkelerde çok uzun zamandır kullanılmaktadır. Ülkemizde ise son zamanlarda popüler olmuştur. Standart havuz yapımına göre sonsuzluk havuzunun yapımı çok daha maliyetlidir. Yüksek maliyeti nedeniyle pek çok kişi tercihini yarım kenarlı havuzdan yana kullanmaktadır. Havuzun bir kenarında kenarlık bulunması maliyetini düşürmektedir. Maliyeti düşse de yarım kenarlı havuzun estetik görüntüsü son derece şıktır. 

Aile Havuzları

Sıcak zamanlarda serinlemenin en kolay yolu havuza girmektir. Eğlence, spor, sağlık amacıyla yapılan için su dolu mekanlara havuz denir. Havuzun çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Aile havuzları, havuz çeşitlerinden biridir. Fazla kalabalık içine girmek istemeyenler için ideal bir seçenektir. Ailesi için havuz yaptırmak isteyenler öncelikle boyutuna karar vermelidir. Aile havuzunun boyutu, günde kaç kişinin gireceği üzerinden hesaplanabilir. Aile havuzlarının en küçüğü 8 metre* 4 metredir.

Havuz Kaç Günde Yapılır?

Havuzun kaç günde yapılacağını belirleyen çeşitli etkenler vardır. Yapım süresinde etkili olan etkenler;

  • Havuzun açık veya kapalı olması
  • Havuzun ebatları
  • Merdiven, derinlik, sıçrama tahtası gibi ek donanımlar
  • Projenin mahiyeti
  • Ekibin performansı

Etkenlere bağlı olarak bir havuz 10 ila 45 gün arasında tamamlanmaktadır. Havuz yapımında en fazla süreyi betonun kuruması, kaplama malzemelerinin yerleştirilmesi ve kuruması alır

TURQUOISE SPA CONCEPT​

E-Kataloğumuzu
İndirin

E-Kataloğumuzu İndirin

Turquoise Spa Concept HAVUZLAR

Bizimle İletişime Geçin

1998’den günümüze en yüksek kalite ve güvenceyle SPA&WELLNESS projelerini tamamlamamızın temelinde, her projenin ihtiyaçlarına göre, tasarım, inşaat alanındaki yeni trendlerin ve teknolojinin takibi, nitelikli ekip ve kanıtlanmış tecrübe vardır.

Konum

Orhan Gazi Mahallesi 1725. Sokak No : 75 Mimsan Sanayi Sitesi Esenyurt/İSTANBUL

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pzt-Cum: 08:00-18:00
Cmt-Paz: 10:00-17:00

İLETİŞİM

T : +90 212 672 06 04 pbx
E : info@turquoiseconcept.com.tr