termal-havuzz

Termal Havuzun Faydaları

İçindekiler

Termal havuz, vücut üzerinde terapötik etkiler elde etmek için sıcaklığın su sirkülasyonu yoluyla kontrol edildiği sığ bir derinliğe sahip kapalı bir alandır. Termal havuzun faydaları söz konusu olduğu zaman karşımıza pek çok önemli kazanım çıkar. Günümüz itibariyle öne çıkan termal havuzun faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Bedenimizi fiziksel açısından rahatlatır
  • Ruh sağlığını destekleyici bir etkisi vardır
  • Kan basıncını düzenleyici bir etkisi vardır
  • Astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir
  • Mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarına iyi gelir
  • Obeziyeteyle mücadele konusunda pozitif yönde bir katkısı vardır

Termal havuzlar, jeotermal kaynaklarla ısıtılan suyla doldurulmuş doğal veya yapay havuzlardır. Bir termal havuzdaki suyun sıcaklığı, ısının kaynağına ve havuzun derinliğine bağlı olarak 20 santigrat derece ile 80 santigrat derece arasında değişebilir. Burada suyun içeriğine göre faydalarının da değişiklik gösterdiğini ifade edebiliriz.

Termal havuzların içeriğinde yer aşan şifalı sular; romatizma gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde etkili olan termal sular; insülinin dengelenmesinde de pozitif yönde bir etkiye sahiptir. Kilo vermeye de yardımcı olan termal suların; kas sorunlarının çözümünde de olumlu yönde bir katkısı vardır.

Karaciğer sorunlarının tedavi edilmesi sürecine katkı sunan termal havuzlar; idrar yolu rahatsızlıklarında da olumlu yönde bir etkiye sahiptir. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen termal suların; vücudun zinde hissedilmesinde de kritik bir etkiye sahip olduğu biliniyor. Sonuç olarak termal kaliteli bir yaşam sunmak konusunda ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

>>>Tuz Odası Nedir? Ne İşe Yarar? << <

Termal Havuzun İçinde Ne Var?

Termal havuzlar genellikle üç katmandan oluşur. Bunlar; Sığ yüzey bölgesi, derin bölge ve ara bölgedir. Sığ bölge, kaplıcaları ve çamurlukları bulacağınız yerdir. Bu alanlarda çoğu insanın yüzemeyeceği kadar sıcak su vardır. Bu nedenle genellikle uyarı levhalarıyla kaplıdırlar. Termal havuzların içeriğinde;

  • Sülfür
  • Kükürt
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Karbondioksit

Gibi farklı mineraller yer alır. Termal havuzlarda yer alan derin bölge, hidrotermal menfezleri bulacağınız yerdir. Bu kabarcıklar, yaklaşık 40-50 santigrat derece olan suyu serbest bırakır. Ancak içine düşerseniz yanıklara neden olabileceğinden bu tehlikeli olabilir. Ara bölge, sıcaklıkların daha yönetilebilir olduğu ve çoğu insanın etraflarındaki kayalarda yüzerken veya dinlenirken bulacağınız yerdir.

İstanbul da Termal Havuz Yapan Firmalar

Termal havuz, dinlenmenin ve gevşemenin en iyi yoludur. Termal havuzlardan istenilen performansın elde edilmesi but tarz havuzların üretim özelliklerine bağlı olarak değişir. Dolayısıyla termal havuz yapan firmalar konusunda bir tercihte bulunurken mutlaka detaylı bir araştırma yapıyor olmak gerekir. Ancak bu sayede üst düzeyde bir termal havuzun yapılması mümkün olur.

Günümüz itibariyle İstanbul gibi büyük şehirlerde havuz yapan firmalara olan talep artış gösteriyor. İstanbul’da havuz yapan firmalar gündeme geldiği zaman karşımıza birden fazla seçenek çıkıyor. Bu aşamada havuz yapan firmaları tercih ederken; ilgili firmanın kurumsal bir yapıya sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ancak bu sayede tam olarak beklediğiniz etkiye sahip bir şekilde termal havuz projelerinin hayata geçirilmesi mümkün oluyor.

En iyi termal havuz yapan firma söz konusu olduğu zaman en mantıklı seçenek olarak karşımıza Turquoise Spa Concept çıkar. Çünkü Turquoise Spa Concept; uzunca yıllara dayanan tecrübesiyle her zaman mükemmel kalitedeki projeleri hayata geçirme kabiliyetine sahiptir. Yeni nesil termal havuz projelerini hızlı ve güvenli bir şekilde hayata geçiren Turquoise Spa Concept; kaliteli bir yaşam alanı konusunda da profesyonel çözümleri sizlerle buluşturur!

>>>Sauna Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler <<<

Termal Havuz Çeşitleri

Termal havuzlar kaliteli yaşam konusunda önemli kazanımlara sahiptir. Termal havuz, jeotermal enerji ile yerel hava sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılan bir su kütlesidir. Isı kaynağı, kaplıcalar veya volkanik aktivite gibi doğal olarak oluşan hidrotermal kaynaklar olabilir. Termal havuzlar tasarım özelliğine göre farklı çeşitlerde karşımıza çıkar. Termal havuz çeşitleri gündeme geldiği zaman karşımıza 2 farklı seçenek çıkar;

  • Açık termal havuzlar
  • Kapalı termal havuzlar

Hem açık hem de kapalı termal havuzlar, ağrı ve kas gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu tarz havuzlar ayrıca yorgun kasları yatıştırır ve ağrıyan eklemleri rahatlatır. Dolayısıyla hem açık hem de kapalı termal havuzların önemli kazanımlara sahip olduğunu ifade etmek mümkün olur.

Açık Termal Havuz

Açık termal havuz; açık alanda tasarlanmış havuzlardır. Bu havuzlarda manzaranın keyfini çıkararak vakit geçirebilirsiniz. Açık termal havuzlar, yüksek sıcaklıkları ve vücut üzerindeki yatıştırıcı etkisi nedeniyle sıklıkla rahatlama ve terapi amaçlı kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu tarz havuzlar harika bir tatil deneyimi konusunda da ideal bir etkiye sahiptir.

Kapalı Termal Havuz

Kapalı alanlarda inşa edilen termal havuzlara; kapalı termal havuz denir. Bu tarz havuzlar dış şartlardan etkilenmezler. Dolayısıyla yılın hemen her mevsiminde kapalı termal havuzlardan faydalanmak mümkün olur. Elbette ki kapalı termal havuzlardan istenilen performansın elde edilmesi için, mutlaka bu tarz yapıların uluslararası standartlara uygun bir şekilde hayata geçirilmesi şarttır.

Termal Havuz Nasıl Kullanılmalı

Termal havuzlar rahatlamak ve gevşemek için mükemmel bir performansı ortaya koyarlar.  Bu tarz havuzların vücut ve zihin üzerinde rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri vardır. Yine vücutta artan kan dolaşımını düzenleyen ve egzersiz sonrası kas iyileşmesine yardımcı olan bir etkisi vardır. Ancak termal havuzun bu etkilerinden yararlanmak için mutlaka dikkatli kullanılması gerekir.

Termal havuzun kullanımı sırasında mutlaka yeteri kadar sıvı alınmış olmasına dikkat etmek şarttır. Bu tarz havuzları kullanmadan önce alkol kullanılmaz. Havuzun içerisinde fazla hareket etmeden, oturur vaziyette olmak tavsiye edilir. Bir de termal havuza girmeden önce duş almanız önerilir. Bu sayede termal havuzlar; artrit, sırt ağrısı ve eklem iltihabı gibi kronik ağrı koşullarından kurtulma sağlar.

Termal Havuzda Ne Kadar Kalınmalı

Termal havuz, sularını sıcak tutmak için doğal ısı kaynaklarını kullanan bir havuzdur. Termal havuzlardan istenilen etkinin elde edilmesi için bu havuzlarda kalınan süreye dikkat etmek gerekiyor. Termal havuzlarda kalmanız gereken ortalama süre 20 dakika kadardır. Hatta termal havuz deneyimi için henüz yeniyseniz ilk önce 5’er dakikalık periyotlar halinde bu havuzlarda kalmanız önerilir.

Termal Havuzda Ne Giymeliyim

Mayo ya da bikini tarzı kıyafetler termal havuzlarda kullanılan kıyafet seçenekleridir. Termal havuz, yerin derinliklerinden gelen doğal bir ısı kaynağıdır. Bu ısı, havuzdaki suyu ısıtmak için kullanılır ve bu da size rahatlatıcı bir deneyim sunar. Termal havuzların rahatlatıcı atmosferinden yararlanmak için cildi tahriş etmeyen mayo ve bikiniler giymeniz tavsiye edilir.

Termal Havuz Kimler Giremez

Termal havuzlar pek çok farklı açıdan önemli kazanımları beraberinde getirse de bu tarz havuzlardan yararlanırken dikkatli hareket etmekte fayda vardır. Aşağıda sıraladığımız durumları yaşayanlar için termal havuzlar önerilmez;

  • Organ yetmezliği olanlar
  • Kan sulandırıcı kullananlar
  • İltihaplı romatizması olanlar
  • Aşırı düşük tansiyon hastalığı olanlar
  • Aşırı yüksek tansiyon hastalığı olanlar

Sıkça Sorulan Sorular

Termal Havuz kimlere iyi gelmez

Şayet aktif bir türberküloz varsa ya da kalp rahatsızlığı mevcutsa termal havuz önerilmez. Yine epilepsi ya da buna benzer rahatsızlıkları bulunanlar için de termal havuzlar önerilmiyor. Şayet ileri derecede varis sorunu yaşıyorsanız termal havuza girmemelisiniz.

Termal Havuzda Yüzülür mü?

Termal havuzların içerisinde yüzmek yerine oturur vaziyette durmak öneriliyor. Çok fazla hareket etmeden dik vaziyette durmak da tavsiye edilmektedir

Termal Havuzda Kaç Yaş Sınırı Var mı?

Özelikle 12 yaş ve altındaki çocukların termal havuzlara girmesi önerilmiyor. Çünkü termal suların ağır metaller içeriği biliniyor. Bebek ve çocukların ciltleri geçirgenli seviyesi oldukça yüksektir. Dolayısıyla 12 yaşından küçük olan çocuklar termal havuzlara girdiklerinde faydadan çok zararlı durumlar ortaya çıkar.

5/5 - (1 vote)